Οι ζεστές πέτρες του πεπρωμένου (2010)

σε κείμενο Laurent Gaudé, για αφηγητή, τρεις γυναικείες φωνές και ηλεκτρονικό υπολογιστή

«Οι Ζεστές Πέτρες του Πεπρωμένου» βασίζεται στο πρώτο κεφάλαιο του πολυβραβευμένου μυθιστορήματος  του Λοράν Γκοντέ, «Κάτω από τον Ήλιο του Νότου».
Η ιστορία διαδραματίζεται στην Κάτω Ιταλία, σε ένα τόπο που οι ήρωες, κάτω από το ζωογόνο και φονικό ήλιο, ζουν έναν αντίστοιχα ζωογόνο και φονικό πόθο.
Ο έρωτας, που διαποτίζει το κείμενο, μεταλλάσσεται και παίρνει διαφορετικές μορφές: της κρυφής φοβισμένης επιθυμίας, του ζωώδους και σχεδόν ενστικτώδους πόθου, της απογειωτικής αλλά και πολλάκις καταστροφικής ερωτικής πράξης.
Σε αυτές τις μεταμορφώσεις στέκεται η μουσική και ακολουθεί κείμενο και  ήρωες στην αυτοκαταστροφική τους πορεία, αναδεικνύοντας το πρωτόγονο, ερωτικό πάθος, το οποίο η υπερβολή και η έντασή του οδηγεί με ασφάλεια στην αντιπαράθεση των εννοιών του έρωτα και του θανάτου, μια σχέση που τόσο έχει υμνήσει η Τέχνη.
Η μουσική είναι γραμμένη για τρεις γυναικείες φωνές, που ενσαρκώνουν ηχητικά τον πόθο, την τρυφερότητα, αλλά και την φονική αδίστακτη ανθρώπινη φύση.
Δεν μπορεί να πει κανείς με βεβαιότητα ποιο είναι κάθε φορά το κατάλληλο μουσικό είδος για να αντιμετωπιστεί ή να επενδυθεί ένα κείμενο. Αντιθέτως, έχει ενδιαφέρον ο διαφορετικός τρόπος με τον οποίο ο κάθε δημιουργός αντιμετωπίζει μουσικά το περιβάλλον που έχει φανταστεί και θέλει να αποδώσει. Με ενδιαφέρει πρωτίστως να χρησιμοποιήσω το ηχητικό υλικό που μπορεί να προσφέρουν οι ανθρώπινες φωνές με το πλούσιο ηχοχρωματικά μουσικό τους λεξιλόγιο. Στο έργο, η χρήση των τραγουδιστριών δεν θα αφορά μόνο στα τραγουδιστικά μέρη με την κλασική έννοια, αλλά επιστρατεύει σύγχρονες μουσικές τεχνικές με την χρήση ήχων που μπορεί ο άνθρωπος να παράγει, όπως ανάσες, ήχους των χειλιών, ψιθύρους, λέξεις, κλπ. Όλα συνοδεύονται από τον υπολογιστή, ο οποίος αφενός θα προσφέρει το ηχητικό soundtrack, αφετέρου θα επεξεργάζεται ζωντανά τον ήχο των φωνών. Παράλληλα, οι τραγουδίστριες δρουν σαν ηθοποιοί και συνδιαλέγονται με το βασικό αφηγητή παίρνοντας ρόλους μέσα από το κείμενο.

 

Το έργο είναι παραγγελία της Ορχήστρας των Χρωμάτων για τον κύκλο "Μουσική και Λογοτεχνία : Πέμπτη εποχή" (καλλιτεχνική επιμέλεια : Ιουλίτα Ηλιοπούλου) και παρουσιάστηκε στις 12 Απριλίου 2010 στο Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη.

Μουσική, computer on stage :Αλέξανδρος Μούζας
Τραγούδι : Μάτα Κατσούλη, Άρτεμις Μπόγρη, Άννα Παγκάλου
Αφήγηση : Πασχάλης Τσαρούχας


 

Οι ζεστές πέτρες του πεπρωμένου

Score, Mp3
s a

Φωτογραφίες από την παράσταση

   

Το πρόγραμμα της παράστασης

 

 


Back